donderdag 11 mei 2017

Plantenliefde

Ik moet eerlijk bekennen dat ik alle planten mooi vind. Behalve cactussen, daar vind ik niks aan en ook vetplanten doen me niet zo veel, maar dat was het wel zo'n beetje. Zelfs de 'vleesetende' planten van mijn jongste zoon kan ik in al zijn apartheid fascinerend vinden (hij klapt zijn getande bladeren dicht als er een vliegje op komt zitten, ontzettend cru, maar hé, natuur!). Maar er zijn een paar planten die echt mijn favoriet zijn en allemaal een plekje in huis hebben gekregen. En dat was niet makkelijk, want ik ben van de grote soorten. Niet dat er niet genoeg ruimte was, nee, ik heb ook nog rekening te houden met de 4 mannen die hier ook wonen en niet net zulke plantliefhebbers zijn als ik.


Strelitzia Reginae
Mijn letterlijk en figuurlijk grootste liefde is de Strelitzia Reginae die op onze slaapkamer staat en daar ook echt een statement maakt. De ruimte is helemaal wit en deze plant knalt gewoon je gezichtsveld binnen als je die kamer inloopt.
Het duurde even tot ik mijn lief overtuigd had dat deze plant toch écht een goed idee was, maar inmiddels is hij het met me eens.

Een korte periode van het jaar heeft ze prachtige bloemen, maar ook zonder deze bloemen is ze mooi. En blijkbaar is onze slaapkamer de perfecte temperatuur, want ze groeit als een malle. Ik heb in de winter alleen iets te veel water te geven, daar kwam ik gelukkig op tijd achter, daardoor is ze nu wat later met bloemen, eerst herstellen. 

Op dit formaat kwam de Strelitzia bij ons in huis vorig jaar mei.
Dit is het formaat van de Strelitzia na bijna een jaar.


Monstera Deliciosa
Een andere favoriet in huis is de Monstera. De Monstera Deliciosa wel teverstaan. Gelukkig niet het formaat van de Strelitzia, tenminste, nog niet, maar dat weten ze hier in huis nog niet. De bladeren van deze plant zijn groot en hebben een bijna grafisch open patroon. Mooi hoe deze plant groeit en zijn luchtwortels alle kanten op laat gaan. Deze luchtwortels kun je overigens gewoon in de grond steken, of afknippen. Heb je nou een blad met daaraan een wortel, dan is deze heel makkelijk af te knippen en te stekken (blad en de wortel samen, niet alleen de wortel). De Monstera is een ontzettend makkelijke plant, hoeft niet op een ontzettend lichte plek te staan (al vindt hij dat wel fijner) en ook qua water is eerder te weinig dan teveel meer dan genoeg.


Monstera Deliciosa

Ficus Lyrata
En dan mijn Ficus Lyrata. Ook wel de Vioolblad Vijg genoemd vanwege zijn enorm grote, glanzende bladeren. Ook geen heel lastige plant, een lichte plek (zon mag) en water (kleine hoeveelheid per keer) als de grond droog wordt. Voor alle planten geldt eigenlijk; lieer te weinig water, dan te veel. Behalve dan de vleesetende planten van zoonlief, die moeten iedere dag water op hun schoteltjes, en dat is ook echt op aan het einde van de dag!


Mijn Ficus en ik.


De Ficus toen hij net hier in huis was, nog niet op zijn inmiddels vaste plek bij het raam.

Wat er hier zoal nog meer in huis staat? (Te veel, zou mijn lief denk ik zeggen). Hierboven een foto met bijna alle planten uit het huis. Per onderstaande plant kun je op de link klikken om te lezen over hun verzorging.

Op onze eettafel staat een prachtige Philodendron Xanadu. Net als de Mostera een jungle van een plant met prachtige bladeren in de vorm van een veer. (Op de foto hier boven staat de Philodendron Xanadu op het zwarte krukje rechts).

Verder heb ik in onze vensterbank een vanuit de pit gegroeide avocado plant staan. Een plant laten groeien uit een zaad/pit, blijft een leuk experiment om te doen, wil je het ook eens proberen? Een paar blogs terug leg ik stap voor stap uit hoe je een avocado plant kan laten groeien vanuit een pit. (Op de foto hier boven staat de Avocado plant op het houten krukje rechts vooraan).

In ons keukenraam staat een Alocasia Calidora, ook wel de Olifantsoor plant genoemd. Prachtig grote bladeren en een mooi fris groen uiterlijk. (Op de foto hierboven staat de Alocasia Calidora op de grond, in het midden).

Op onze slaapkamer staan, naast de Strelitzia Reginae een Alocasia Zebrina (hier op de foto staat deze plant op het bureau) en een Calathea Medaillon (niet op de foto). Deze Calathea wordt ook wel de levende plant genoemd, omdat hij tegen de avond, zijn bladeren sluit.
Verder staat er op de eerste verdieping nog een prachtig decoratieve, donker groene Zamioculcas met glanzende bladeren en op de kamer van mijn jongste zoon staan 2 vleesetende planten; een Venus Vliegenval en een Sarracenia Vogel heel vredelievend naast een oude bekende, de Pilea, oftewel de Pannekoekplant.